Persefone

 

Gav oss de fyra årstiderna

Persefone, även kallad Kore, var dotter till Demeter och Zeus.

När Persefone en dag plockade narcisser på en siciliansk äng, dök Hades, härskare över underjorden, upp ur marken i sin vagn, fick syn på henne och blev förälskad. Han beslöt sig för att göra henne till sin hustru, lyfte upp henne och tog henne med till underjorden. Najaden Cyane, som är i Persefones sällskap, försöker opponera sig, men förmår intet. Av smärta upplöses hon i sina egna tårar som blir till en källa, i vilken Demeter, Persefones mor, hittar dotterns gördel som första ledtråd. Demeter var otröstlig och kunde inte fullgöra sina plikter som fruktbarhets- och skördegudinna under tiden hon sökte sin dotter. All växtlighet vissnade och både djur och människor svalt.

Zeus visste att om Demeter inte fick tillbaka sin dotter skulle ingenting längre växa på jorden och allt skulle dö. Han befallde Hades att släppa Persefone fri och låta henne återvända till sin mor – förutsatt att inte ätit något i underjorden. Det hade hon inte av rädsla för straff.

Men, på väg upp ur underjorden, lurade Hades Persefone att äta några kärnor av ett granatäpple. Zeus föreslog då att den mängd kärnor som Persefone ätit från granatäpplet skulle bestämma det antal månader hon skulle vistas på jorden hos Demeter. Resultatet blev att Persefone skulle tillbringa nio av årets månader på jorden och tre i dödsriket.

När Persefone går upp till jorden kommer våren men, när hon måste återvända till dödsriket, till vintern, blir det mörkt och kallt på jorden och allt vissnar och dör. Detta eftersom Demeter sörjer att hennes dotter inte är hos henne.

Persefone återfinnes även i romersk mytologi, kallad Proserpina. Persefones attribut är granatäpple, narcisser och rådjur.

ARKETYPISKT

  • Mammas lilla flicka
  • Snäll, lydig, medgörlig, försiktig, kanske lite passiv och formbar
  • Evig ungdom viktigt, förblir flickaktig & noga med sitt utseende
  • Hon är lugn, anspråkslös och snäll
  • Gör sällan karriär
  • Inte särskilt passionerad. Slumpen styr valet av man.